Resa till Österrike – del 2: Bad Hofgastein

Det är många intryck som vi har med oss hem från Bad Hofgastein. Naturligvis den vackra naturen, de hänförande utsikterna och de spännande vattenfallen där de branta alpsidorna kommer ner till dalen. Men också hur fantastiskt trevliga (nästan) alla människorna var – det var ”Grüß gott”, ”Guten morgen” och ”Guten tag” när man gick genom stan. Och så rent och snyggt det var överallt! Inget skräp, inget klotter, inga affischer. Rent, snyggt och prydligt! Dessutom småstads-charmigt, många butiker och en vacker gammal kyrka som är värd ett besök.

Utöver vandringarna runt om i dalen finns ett fantastiskt fint bad-land i staden. Jättehärligt, med badmöjligheter för hela familjen. Varmt och grunt i familjedelen, roliga rutschkanor för barnen (och en och annan vuxen med barnasinnet kvar…), bassänger för mer ”träningssimning”, och förstås hälsobad.

Vi höll oss till enkla vandringar. De var nog så vackra… En dag gick vi upp till vattenfallet på stadens östra sida. Tjusigt med en härlig fallhöjd. En annan dag gick vi längs med dalen till Bad Gastein, en promenad på ungefär 9 km. Omväxlande led, lite skog, lite slåtterängar, en grotta (som förvisso var konstruerad) och en och annan ansamling av hus. Och längs hela vägen fantastiska vyer. När vi kommit fram tog vi oss en välförtjänt fika, och medan vi gjorde det började det att regna. Men det gjorde inte så mycket, vi tog bussen tillbaka, kostade €4,40 för två stora och två små med Gastein-kortet (som alla besökande får vid ankomst).

En annan utflykt vi gjorde var till Anger-dalen (Angertal). Tog bussen upp dit också för att orka gå lite i själva dalen istället. Men vi hann bara börja gå längs vandringsstigen så öppnade sig himlen. Det kom så hastigt att vi inte ens hann få på oss regnjackorna… Vi gick tillbaka till skidanläggningen (som förvisso var stängd) där vi hittade lite skydd under taket. När regnet slutade igen så fikade vi, och sedan begav vi oss iväg igen. Vi hade tänkt att gå till guldvaskningen som fanns i dalen, men eftersom vi blev försenade så hittade vi en egen bäck där vi ”vaskade guld” – hittade förstås inget, men flera andra vackra stenar!

Näst sista dagen innan hemfärd åkte vi upp med Schlossalmbahn på dalens västra sida. Här kommer man högt upp ovan trädgränsen och det var fantastiska utsikter över dalgången. När man kommer över trädgränsen i svenska fjällvärlden blir det som bekant kargt, floran lågvuxen och vindpinad. Här var det istället gröna ängar som betades av kor, och slåtterängar. Floran var fantastiskt rik! Massor med arter som vi ännu inte hunnit sätta namn på – som tur är har vi massor av bilder. Avslutade med en sen lunch/tidig middag på berget, en riktig wienerschnitzel till Anette och mig (utan både anjovis och kapris…), nuggets till Elis och pasta carbonara till Klara.

Under vår vistelse i Bad Hofgastein bodde vi på trevliga Haus Piller. Jättetrevligt, rent och fräscht och precis vad vi hade tänkt oss. Vi hade ett kök som var rimligt välutrustat, och ett sovrum till barnen och ett till oss vuxna. Vi fick god service av personalen som visade sig vara ungerska studenter: Màté (Matthew), Mellan, Réka och Bence, supertrevliga på alla sätt och vis och måna om att hjälpa till på alla sätt de kunde!

2 Comments:

  1. Jättefina bilder! Du är en stjärna på att fotografera! ?

    • Fredrik Rydhagen

      Tack Cinna! Ursäkta sent svar – det har varit alldeles väldigt fullt upp i höst! Nu äntligen en antydan till lucka! Hoppas allt är bra med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.